DE ONDE – Oslo Internasjonale Teater (N)


Event Details


JUMP TO ENGLISH VERSION!

Varighet: 60 min
ETTERPÅSNAKK etter forestillingen
Få plasser – først til mølla.

KJØP BILLETTER HER!

DE ONDE – Oslo Internasjonale Teater (N)

Hvordan forholder vi oss til det grusomme, når det utenkelige skjer – når barn dreper barn? Delta i en sterk kollektiv opplevelse du sent vil glemme.

I 1993 ble to år gamle James Bulger drept på grusomt vis av to 11 år gamle gutter. De to guttene som kidnappet Bulger, gikk nærmere 4 km med han, gråtende og med en tydelig kul i panna. De ble sett av 38 personer, men de fleste gjorde ingenting for å finne ut av situasjonen, da de antok at han var deres lillebror.

Det er en lang rettslig tradisjon at barn ikke kan tillegges samme ansvar som voksne, men i Bulger-saken, gikk man bort fra dette. De to guttene ble dømt for drap, de yngste morderne dømt i England på 250 år. Dette gjorde saken svært omdiskutert.

Forestillingen er ikke en standard oppsetning, for her inviteres publikum til å delta i lesningen av stykket. Oslo Internasjonale Teater ønsker å skape en helt spesiell og sterk kollektiv opplevelse.

Regissør Øystein Ulsberg Brager har regissert stykket som handler om ondskap. Han ønsker å advare publikum før de kommer, dette er ikke for de sarteste sjeler – dette omhandler et følelsesmessig veldig sterkt innhold. “Men for de som tror de takler det er jeg sikker på at dette blir en teateropplevelse som de som er tilstede aldri kommer til å glemme”, avslutter han.

Om forfatteren
Niklas Rådström er en anerkjent forfatter, dramatiker og poet fra Sverige, som i 2005 skrev De Onda, basert på utskrifter av domstolsreferater, forhørsprotokoller og intervjuer i forbindelse med det forferdelige drapet på 2 år gamle James Bulger i Liverpool på 90-tallet.

Teksten er modig og konfronterende, hvordan forholder samfunnet seg til det som skjedde? Hvilket ansvar tar vi som medborgere? Og hvorfor grep ingen inn da det skjedde?

Rådström forteller i et intervju med Sveriges Radio at “teaterrommet er den beste kunsteriske formen til å skildre noe sånt som dette, fordi de agerende og publikm finnes i samme rom – da skapes en slags samtalesituasjon.”

MEDVIRKENDE:

På scenen: Emil R. Jørgensen, Bernt Bjørn, Maja Bohne Johnsen, Trude Øines, Øystein U. Brager og publikum.
Skrevet av: av Niklas Rådström
Oversatt av: Øystein Ulsberg Brager
Regi: Philip Thorne og Øystein Ulsberg Brager
Inspisient: Michael Hallbäck Sciarrone / Teatersirkus
Regiassistent: Espen Hjort

Etterpåsnakk. Moderator: Kristin Bjørn


DE ONDE (THE EVIL ONES) – Oslo Internasjonale Teater (Oslo International Theatre) (NO) READING

How do we relate to what’s cruel, when the unthinkable happens: that children kill children? Take part in a powerful experience that you’ll never forget.

In 1993 2 year old James Bulger was killed in a horrific way by two 11 year old boys. The two boys were found guilty of murder and became the youngest convicts in England for 250 years and the case was a subject of much debate.

Director Øystein Ulsberg Brager aims to create a unique experience whereby the audience is invited to take part in the reading of the play. However he warns ‘This is not for the faint hearted. It contains very emotionally gripping content. But for those who think they can handle it, I am sure that this will be a theatrical experience they will never forget’.