«MANTA» – H. Fattoumi/E. Lamoureux (FRA/TUN)


Event Details


Den tunisiske danseren og koreografen Héla Fattou- mi tok på seg niqaben som voksen, frigjort kvinne. Manta handler om hva hun opplevde.

speil burka

Jeg ble oppdratt med fokus på tabuer som hadde med arabisk-muslimsk tradisjon å gjøre. Etter hvert begynte jeg å sette spørsmålstegn ved min bakgrunn. Ved hjelp av dansen klarte jeg å rive meg løs fra de delene av tradisjonen som begrenser. Jeg ikledde meg en niqab for å se hva det gjorde med meg. Jeg ble invadert av følelser, de ledet meg, og forestillingen fant sin form. Jeg forsto at det er med kroppen jeg må søke og oppdage: jeg var klar for å lage kunst med utgangspunkt i dette klesplagget.» 

Manta har siden 2009 turnert store deler av Europa og i Japan, og har i kraft av sin aktualitet og sterkt personlige formspråk blitt møtt med stor interesse.

Héla Fattoumi og Eric Lamoreux, som sammen står bak koreografien i denne forestillingen, har samarbeidet siden 1988 med sosiale og politiske spørsmål som en viktig drivkraft, samtidig som poetiske og estetiske problemstillinger har stått sentralt. Fra 2005 har de drevet Dance d’Allieurs-festivalen, som bl.a. fokuserer på afrikanske kunstnere. Forestillingen har siden 2009 turnert store deler av Europa og i Japan, og har blitt møtt med stor interesse i kraft av sin voldsomme aktualitet og sterkt personlige formspråk.

Se video fra Manta her

Medvirkende:
Koreografi: Héla Fattoumi/Eric Lamoureux
Utøver: Héla Fattoumi
Musikk og video: Eric Lamoureux
Kostymer: Marylyne Lafay
Scenografi: Stéphane Pauvret
Lys: Xavier Lazarini
Scenografibygger: Jackie Baux
Assistent: Pauline Le Boulba
Produsent: Centre Choréographique de Caen/Basse-Normandie (CCNC/BN)
Co-produksjon: Festival Montpellier Danse 2009, LIFE – Lieu international des Formes Emergentes de Saint Nazaire.

Bildene fra Manta er tatt av  Laurant Philippe