THE ISLAND – The Freedom Theatre (PLE)


Event Details


The Island er inspirert av en sann historie fra livet under apartheid i Sør-Afrika. Vi møter to celle- kamerater. Den ene skal snart løslates, mens den andre soner en livstidsdom. Om dagen utfører de et umenneskelig fysisk arbeid og om natten øver de på Antigone av Sofokles. Antigone, følger sin samvittig- het og trosser lovene i staten. Hun blir dømt til å dø for sin forbrytelse av sin onkel. Er Antigone skyldig?

The-Island-I
Foto: Mohammed Moawia

Skjebnen til karakterene i The Island kan sammen- lignes med hva palestinske politiske fanger opplever i israelske fengsler i dag. Stykket trekker paralleller mellom det tidligere apartheidregimet i Sør-Afrika og Palestina i dag. Separasjon, fornektelse av grunnleggende menneskerettigheter, diskriminering og undertrykkelse er en del av Palestinernes hverdag.

Les mer om The Island her
You Tube klipp

ON STAGE

Faisal Abo AlHeja, Mukhtar

Ahmad Rokh, Imam

DIRECTOR, DESIGNER

Gary M. English

ARTISTIC CONSULTANT

Nabil Al-Raee

MOVEMENT

Micaela Miranda

CREW

Production Manager, Lighting Design Mentor: Jacob Gough
Stage Manager: Ahlam Awad
Assistant Stage Manager: Habeeb AlRaee
Stage Management Mentor: Laura Wilson
Stage Management Mentor: Alan Wright
Lighting Designer/Operator: Mohammed Saadi
Sound Designer/Operator: Sami Saadi
Technical and Logistics Manager: Adnan Nahgnaghiye
Photography and Graphic Design: Mohammed Moawia

The Freedom Theatre:

Arna Mer Khamis var en jødisk kvinne som valgte å leve og arbeide blant Palestinerne. I 1993 vant hun , The Livelihood Award, som også er kjent som den alternative Nobelprisen for “..sitt lidenskapelig engasjement til forsvar og utdanning av barn i Palestina” For prispengene bygde hun The Stone Theatre som senere ble ødelagt av Israelerne under invasjonen av Jenin flyktningeleir i 2002.

“Intifadaen, for oss og for våre barn, er en kamp for frihet. Vi kaller vårt barne prosjekt “Learning and Freedom”. Dette er ikke bare ord. De er grunnlaget for vår kamp. Det er ingen frihet uten kunnskap. Det er ingen fred uten frihet. Fred og frihet er bundet sammen. Bundet sammen!” – Arna Mer Khamis

Arna Mer Khamis sønn, Juliano Mer Khamis, videreførte morens arbeid og grunnla i 2006, The Freedom Theatre. Han har uttalt:

“Man trenger ikke å kurere barna i Jenin. Freedom Theatre prøver ikke å kurere agressiviteten og sinnet deres, men vi prøver å kanalisere det inn i en mer produktiv retning. Men en mer produktiv retning er ikke et alternativ til motstand!

Freedom Theatre prøver ikke å være et alternativ til den  palestinske  frigjøringskampen, tvert i mot. Dette må være klart! Jeg vet det ikke er bra for pengeinnsamling, fordi jeg er ikke en sosialarbeider, jeg er ikke en god jøde som er kommet for å hjelpe araberne, og jeg er ikke en filantropisk palestiner som kommer med mat til de fattige. Vi er med, med alle midler, i kampen for frigjørinen av det palestinske folket. Det er vår frigjøringskamp.
Vi er ikke healere. Vi er ikke gode kristne. Vi er frihetskjempere”.

Juliano Mer Khamisble skutt og drept utenfor lokalene til Freedom Theatre i 2010

Les mer om The Freedom Theatre her: www.thefreedomtheatre.org